Grinzi din lemn imbinate in dinti.Generalitati

Grinzile din lemn pentru constructii trebuie sa indeplineasca o serie de criterii de calitate, care au un efect direct asupra rezistentei lemnului. Pentru a putea fi folosit la structurile de rezistenta din lemn, lemnul trebuie sortat conform normelor in vigoare. Standardul care reglementeaza clasificarea lemnului dupa rezistenta este SR EN 14081-1. Pe scurt, acest standard prezinta masura in care defectele lemnului (noduri-dimensiuni si numar, deformatii, crapaturi si altele)  influenteaza rezistenta acestuia.

Cu cat numarul si dimensiunea nodurilor, a deformatiilor si a altor defecte sunt mai mici, cu atat rezistenta lemnului creste. Plecand de la aceasta premisa s-a dezvoltat productia grinzilor de lemn, din care se elimina defectele lemnului, respectiv grinzile imbinate in dinti.

Grinzi din lemn imbinate in dinti (KVH). Procesul de fabricare

In productia grinzilor KVH se foloseste cu precadere lemn de esenta moale de cea mai buna calitate, in special molid, dar si pin, larice,brad.

Procesul de productie al grinzilor imbinate in dinti parcurge urmatoarele etape:

 • sortarea bustenilor. Sunt eliminati bustenii care prezinta defecte majore;
 • debitarea bustenilor. Se foloseste numai lemnul din inima busteanului, nu si lemnul tanar din margini, cu rezistente mai mici;
 • sortarea grinzilor rezultate. Sunt inlaturate acele grinzi , care in urma taierii bustenilor au defecte majore;
 • uscarea grinzilor in camere de tratare specializate. Gradul de uscare rezultat 15% ±3%;
 • clasificarea mecanica sau vizuala a grinzilor de lemn dupa rezistenta;
 • inlaturarea defectelor ( noduri moarte, cazatoare, alte defecte) prin taierea si eliminarea lor;
 • frezarea in dinti a capetelor ramase, care apoi se reimbina ;
 • aplicarea adezivului pe dintii grinzilor de lemn,presarea lor si obtinerea unei singure piese;
 • rindeluirea grinzilor rezultate, in functie de gradul de finisaj dorit;

Grinzi din lemn imbinate in dinti.Avantaje

1.Dimensiunea mare

Poate fi produs in dimensiuni mari cu latime de la 100 mm la 240 mm, grosime de la 60 la 140 mm si lungime de 13.000 mm. Datorita lungimii foarte mari pierderile de material sunt minime.

2.Stabilitatea dimensionala

Datorita umiditatii scazute (15% ±3%)  prin uscarea in cuptoare profesionale si a faptului ca sunt inlaturate defectele lemnului acesta nu isi modifica dimensiunile considerabil.

3.Crapaturi si fisuri

Prin indepartarea defectelor lemnului si prin taierea si realipirea pieselor de lemn in dinti se elimina tensiunile din interior si practic tendinta acestuia de a crapa este minima.

4.Rezistenta mecanica

Lemnul imbinat in dinti este clasificat conform normelor romanesti si europene, indeplinind toate caracteristicile de rezistenta in concordanta cu clasa de rezistenta. Lemnul este clasificat in clasa C18,C24,C30 si se poate folosi la structuri de rezistenta din lemn.

5.Abaterea dimensionala mica

Grinzile imbinate in dinti sunt de asemenea certificate dimensional conform normativului EN 336, respectand criteriile de tolerante admise aferente , cu abateri maxime admise de ±3mm la elementele cu dimensiuni pana in 100 mm si ± 4 mm la elementele cu dimensiuni intre 100 si 300 mm.

6.Aspectul suprafetei

Indiferent daca lemnul imbinat in dinti se foloseste pentru stabilitatea sa sau pentru umiditatea redusa exista doua clase de sortare din punct de vedere al aspectului. KVH SI folosit ca lemn aparent si KVH NSI folosit la structuri acunse. Ambele sortimente au asa cum se poate vedea si in tabelul 2 de mai jos, calitati superioare lemnului obisnuit, neclasificat.

Grinzi din lemn imbinate in dinti.Caracteristici de performanta

Rezistenta mecanica

Lemnul utilizat la producerea grinzilor imbinate in dinti pentru constructii  trebuie sortat dupa rezistenta conform EN 14081-1. Clasele de rezistenta cele mai uzuale pentru grinzile imbinate sunt C18, C24,C30. Daca se intentioneaza tratarea cu produse de protectie ale lemnului imbinat in dinti , trebuie sa se verifice daca tratamentul nu afecteaza rezistenta imbinarii in dinti.

Durabilitatea

Durabilitatea grinzilor pentru constructii imbinate in dinti trebuie considerata ca fiind durabilitatea lemnului din care acesta a fost fabricat. Pentru molid clasa de durabilitate este 4.

Rezistenta la foc

Rezistenta la foc a lemnului pentru constructii imbinat in dinti trebuie declarata conform EN 13501-2, indirect prin caracteristicile geometrice (dimensiuni ale elementelor) si prin proprietatile materialelor (viteza de ardere).Viteza de ardere se declara indirect, prin indicarea speciei si a densitatii caracteristice. Acesti parametri permit selectarea vitezei de ardere potrivite pe baza codului de proiectare la foc corespunzator.

Reactie la foc

Clasa de performanta a reactiei la foc a lemnului pentru constructii imbinat in dinti se determina:

 •  fie prin incercari ale lemnului, atunci cand un lemn imbinat in dinti nu indeplineste cerintele din tabelul 1 de mai jos sau cand se solicita o clasificare superioara;
 •  fie fara sa se efectueze incercari suplimentare, daca lemnul imbinat indeplineste cerintele din tabelul 1;

Tabelul 1

Produs Detalii ale produsului Densitate medie minima (kg/mc) Grosime minima (mm) Clasa (cu exceptia planseelor)
Lemn pentru constructii Lemnul pentru constructii sortat vizual si cu masina, cu sectiune dreptunghiulara, adus la forma prin taierea cu fierastraul, sau lemn pentru constructii cu sectiune circulara 350 22 D-s2,d0

Grinzi din lemn imbinate in dinti. Clasificare

Grinzile din lemn pentru constructii imbinate in dinti se clasifica dupa aspect in:

 • Grinzi KVH-SI -imbinate in dinti , care se folosesc la constructii unde lemnul ramane aparent;
 • Grinzi KVH-NSI -imbinate in dinti, care se folosesc la constructii unde lemnul este acoperit cu alte materiale;

Cele doua tipuri de lemn imbinate in dinti se diferentiaza astfel:

Tabel 2

Criteriu de clasificare KVH- SI KVH-NSI Observatii
Rezistenta mecanica C18/24/30 C18/24/30
Umiditatea 15% ±3% 15% ±3%
Tipul de taiere al busteanului Se foloseste inima lemnului taiata in doua bucati Se foloseste inima lemnului taiata in doua bucati
Abateri dimensionale Dimsensiuni < 100 mm ,± 3mm

Dimensiuni > 100 mm si < 300 mm, ,± 4 mm

Dimsensiuni < 100 mm ,± 3mm

Dimensiuni > 100 mm si < 300 mm, ,± 4 mm

Noduri Noduri moarte si cazatoare nu se accepta.Ocazional se accepta noduri cu defecte pana la 20 mm diametru Conform DIN 4074-1
Marimea nodurilor Maxim 70 mm Nu se ia in considerare
Crapaturi Cu deschiderea mai mica de 3% din sectiune, dar nu mai mult de 6 mm Cu deschiderea mai mica de 3% din sectiune Fara limitare la lungime si la numarul crapaturilor
Diferente de culoare Nu se accepta Pete albastre acceptabile
Urme ale atacurilor de insecte Nu se accepta Gauri pana la 2 mm diametru
Deformatie longitudinala ≤ 8mm/ 2m ≤ 8mm/ 2m
Suprafata prelucrata Rindeluita Nivelata (rindeluita grosier)

Concluzii

Lemnul imbinat in dinti este un lemn folosit la structurile de rezistenta de foarte multi ani in tarile din vestul Europei si SUA. Grinzile de lemn imbinate in dinti  indeplinesc toate criteriile de rezistenta solicitate pentru constructiile din lemn. De asemenea, este un lemn cu un aspect vizual foarte placut prin faptul ca suprafata este rindleuita, iar defectele majore ale lemnului sunt eliminate,dar totusi isi pastreaza naturaletea.