Placaj.Generalitati
Placajul este un material realizat din mai multe straturi de placi de furnir din lemn asezate una peste cealalta, perpendicular pe directia fibrelor, lipite cu adeziv si presate. Placile de furnir ce compun placajul sunt de obicei in numar impar. Furnirele au grosimi intre 1-4 mm si pot fi realizate din diferite esente de lemn (fag, mesteacan, molid si altele). Calitatea superioara a finisajului atat pe fata cat si pe spatele placajului, face din acesta unul dintre materialele preferate folosite in constructii si industria mobilei si nu numai.
Printre principalele avantaje ale placajului subliniem rezistenta si rigiditatea mari, stabilitatea dimensionala, rezistenta la impact, posibilitati multiple si eficiente de fixare, lucrabilitatea materialului.
Placaj. Domenii de utilizare
Constructii
Placajul are numeroase aplicatii in industria constructiilor atat in pentru cladirile rezidentiale, cat si pentru cele industriale. Cele mai frecvente utilizari ale placajului sunt:
- elemente de substructura pentru pardoseli;
- pardoseli finite;
- astereala a acoperisului;
- elemente de inchidere pentru pereti;
- compartimentari interioare;
- tavane;
- decoratiuni si altele;
Una dintre cele mai frecvente si importante utilizari ale placajului in constructii este ca foaie cofranta.
Mobila
Datorita caracteristicilor sale deosebite placajul se poate folosi la orice piesa de mobilier. Este un material, care se lucreaza usor, are rezistenta si durabilitate mare si reprezinta un suport foarte bun pentru materialele de finisaj (lac ,vopsea). De asemenea, este folosit cu succes la productia jucariilor si a pieselor de mobilier pentru copii.
Transporturi
Placajul slefuit, cu o suprafata fina si rezistenta mare, reprezinta un material potrivit pentru captuselile camioanelor. Placajele pentru captuselile vehiculelor de transport sunt rezistente la strapungere, despicare si impact, iar suprafata fina face usoara manevrarea paletilor in interior.
Agricultura
Placajul este folosit pentru realizarea lazilor de colectare a fructelor si legumelor, dar si in ferme la realizarea anexelor gospodaresti, adaposturilor pentru animale, cat si pentru diferite echipamente si utilaje agricole.
Placaj.Criterii de alegere
Atunci cand alegem placajul ca element cu utilizare permanenta , trebuie sa avem in vedere urmatoarele criterii de selectie ale acestuia:
1.Utilizare ca element structural sau decorativ
Placajul folosit ca element structural trebuie sa aiba caracteristicile specificate in declaratia de performanta de la producator. Acestea trebuie sa fie conforme urmatoarelor standarde europene:
- EN1995-1-1 -Proiectarea lemnului structural;
- EN 13986 -Caractersticile de performanta ale placajelor;
- EN 314-2 -Cerintele adezivilor folositi la placaje;
- EN 335 – Durabilitatea placajului in functie de clasa de exploatare;
Tipurile de placaj pentru aplicatiile structurale pot fi:
- Substructura pentru pardoseala interioara folosita in spatii uscate (exceptie bai , bucatarii zone umede).Adezivul utilizat la realizarea placajului trebuie sa fie conform EN 314-2 clasa 3 , iar placajul conform EN 335-clasa 1
- Pardoseala, astereala pentru acoperis, inchideri pentru pereti in spatii cu umiditate intre 65-85%. Adezivul utilizat la realizarea placajului trebuie sa fie conform EN 314-2 clasa 3 , iar placajul conform EN 335-clasa 2
- Placari/lambriuri exterioare, alei, pardoseli poduri,materiale expuse in totalitate conditiilor exterioare. Adezivul utilizat la realizarea placajului trebuie sa fie conform EN 314-2 clasa 3 , iar placajul conform EN 335-clasa 3
2. Clasa de expunere
- Clasa 1- aplicatii interioare fara risc de umezeala. Umiditatea placajului nu trebuie sa depasesca 12 %,iar umiditatea ambientala sa fie mai mica de 65% la temperatura de 20oC;
- Clasa 2- aplicatii exterioare, dar protejate. Umiditatea placajului nu trebuie sa depasesca 20 %, iar umiditatea ambientala sa fie intre 65% -85 % la temperatura de 20oC;
- Clasa 3- aplicatii exterioare expuse in totalitate.Umiditatea placajului depaseste 20%;
3.Tipul adezivului
Caracteristicile de performanta solicitate pentru adezivul care lipeste furnirele sunt definite in standardul EN 314-2. Placajul folosit in constructii va folosi intotdeaua adeziv clasa 3, indiferent de aplicatie, datorita riscului de umezeala pe durata constructiei.
4. Specia lemnului
In functie de design-ul dorit, culoare,aspectul placajului sunt numeroase esente de lemn din care se realizeaza placajele de la fag, molid, stejar,mesteacan, plop la multe altele.
5.Calitatea suprafetei dupa aspect
Sunt definite 4 clase de calitate ale suprafetei placajelor conform EN 635. Criteriile de diferentiere intre aceste clase se refera la, numarul si diametrul nodurilor, noduri cazatoare, despicaturi,uniformitatea culorii, reparatii, defecte ale marginilor si altele. Cele 4 clase sunt:
- clasa I ( B conform normei nordice) -placaje recomandate pentru aplicarea directa a lacului. Au un aspect uniform, fata realizata dintr-o singura foaie de furnir , noduri sanatoase si nu contin reparatii.
- clasa II (S conform normei nordice) – placaje recomandate pentru aplicarea vopselelor netransparente. Au aspect uniform , contin noduri sanatoase, dar si alte tipuri de noduri, pot exista pete de culoare, nu contin reparatii.
- clasa III (BB conform normei nordice) – placaje folosite in special cu aplicatii tehnice, fara pretentii calitative vizuale mari;
- clasa IV (Wg conform normei nordice) – folosite in constructii unde calitatea suprafetei nu este importanta;
Placaj.Caracteristici tehnice
Rezistenta si rigiditate placaj
Placajul are o foarte buna rezistenta raportat la greutatea sa si totodata dezvolta o rigiditate superioara pe ambele laturi ale sale. De asemenea, placajul poate fi folosit ca material structural, situatie in care grosimea si dimensiunile sale trebuie exact calculate. Ca o particularitate a placajului rezistentele mecanice scad o data cu cresterea umiditatii, insa ele revin la aproape aceeasi parametrii cand umiditatea scade la valorile initiale
Umiditate placaj
Placajul la finalizarea procesului de productie are o umiditate de 7-12%, insa ca orice material lemnos, prin schimbul de umiditate cu mediul ambiant isi poate modifica aceste valori in timpul transportului, depozitarii sau prelucrarii.
Stabilitate dimensionala placaj
Modificarile dimensionale pe directie longitudinala si transversala ale placajului sunt in medie de 0.015% la fiecare modificare de 1% a umiditatii acestuia. Aceast procent este valabil pentru umiditati ale placajului situate intre 10- 27%. In grosime placajul se modifica intre 0.3- 0.4 % pentru fiecare modificare cu 1% a umiditatii, intre aceleasi limite ale umiditatii placajului.
Placajul are o comportare foarte buna la caldura, mult superioara metalului si plasticului. In practica deformatia termica a placajului poate fi neglijata.
Durabilitate placaj
Durabilitatea placajului, reprezentand rezistenta la ciuperci si la atacul insectelor, poate fi considerata aceeasi ca durabilitatea lemnului din care este realizat.De asemenea, aceasta durabilitate, in special pentru utilizarea in exterior , poate fi crescuta prin aplicarea unor solutii de protectie.
Rezistenta termica placaj
Rezistenta termica a placajului depinde de umiditatea acestuia. Spre exmplu placajul de fag cu o umditate de 9% are un coeficient de transfer termic de 0.147W/mK,in timp ce la o umiditate de 26% coeficientul creste,deci scade rezistenta termica, la 0.175W/mK
Rezistenta la foc placaj
Placajul are o comportare dimensionala la caldura foarte buna si o rata scazuta de combustie , mult mai buna decat lemnul solid. Expus unui foc constant placajul se carbonizeaza cu 0.6 mm pe minut ceea ce ii permite sa fie folosit in anumite constructii rezistente la foc.
Rezistenta acustica placaj
Sunetul este transmis atat prin aer cat si prin structura materialului. Placajul este un bun material de izolare acustica raportat la greutatea si grosimea sa. Un placaj cu grosimea de 18 mm asigura o reducere a zgomotului cu 23,8 db. Pentru imbunatatirea izolarii se recomanda folosirea solutiilor tip sandwich, precum si eliminarea golurilor dintre elemente.
Rezistenta chimica placaj
Placajul pentru exterior are o rezistenta deosebita la o gama larga de agenti chimici. Rezistenta placajului nu este afectata de agenti chimici organici sau de majoritatea acizilor si a substantelor alcaline cu un ph intre 3-10. Petrolul nu produce efecte asupra placajului decat patarea acestuia.
Concluzii:
Placajul este un material cu o durata lunga de viata, care poate deservi o gama larga de domenii si aplicatii, atat structurale cat si decorative. Poate fi folosit fie in stare bruta, fie finisat, fie prelucrat, frezat , slefuit astfel incat sa indeplineasca toate cerintele. Mai multe despre acest material puteti gasi si pe site-ul organizatiei de profil (APA Europe)