Glaf interior de lemn. Descriere si avantaje

Glafurile interioare din lemn au o serie de avantaje care le fac sa fie unele dintre cele mai cautate si folosite materiale pentru inchiderea conturului unei ferestre.

Glafurile ferestrelor sau pervazurile au atat un rol functional, cat si estetic. Din acest motiv este foarte important sa alegem cu atentie materialul, care corespunde cel mai bine nevoilor noastre.

Glafurile din lemn au o durata mare de viata, iar daca sunt intretinute corespunzator rezista chiar pe toata perioada existentei constructiei . In completarea acestui beneficiu al durabilitatii, glafurile din lemn au si marele avantaj al posibilitatii de refinisare/revopsire, astfel incat sa se reincadreze la noile schimbari de design ale unei camere.

Glaf interior din lemn. Finisarea

Operatiunile pregatitoare si finisarea  glafurilor interioare din lemn, nu necesita experienta practica sau cunostinte desavarsite. Aceasta activitate poate fi realizata  chiar de cineva  care nu a mai facut acest lucru vreodata. Iata, un nou avantaj al glafurilor de lemn, faptul ca finisarea si aplicarea lor pot fi proiecte DIY (Do It Yourself), realizabile de catre orice persoana. Multa lume este chiar de parere ca lucrul cu lemnul, slefuirea, vopsirea sunt activitati recreative, relaxante, care dau o stare de bine.

Daca ne hotaram sa montam glafuri de lemn trebuie, totusi, sa avem in vedere cateva aspecte.

Pregatirea materialului si a suprafetei acestuia

Glafurile din lemn inainte de vopsirea lor este bine sa fie lasate 48-72 ore in camera unde se vor monta pentru aclimatizare. Temperatura in zona de depozitare trebuie sa fie constanta, de aprox. 200C si o umditate de maxim 60-65%. Este indicat sa montati glaful dupa ce finalizati orice activitati generatoare de umiditate (sape , tencuieli, vopsitorii etc).

Inainte de aplicarea oricarui finisaj, trebuie sa ne asiguram ca glaful este uscat, curat, fara urme de substante care pot impiedica aderenta vopselei (grasimi, ulei, rasini etc) si. De asemenea, ne asiguram ca toate defectele , mici gauri, fibra rupta , denivelari au fost remediate cu chit de lemn.

Pentru un rezultat adecvat este necesar ca glaful de lemn sa fie slefuit , manual sau mecanic, cu banda de slefuit granulatie 120-150, inainte de aplicarea oricarui strat de vopsea.

Aplicarea primului strat de finisaj

Dupa ce ne-am asigurat ca suprafata este corespunzatoare, putem trece la aplicarea primului strat, care mai este denumit si grund. Acesta patrunde practic in masa lemnului si asigura aderenta lacului/baitului. Aceasta prima mana se poate aplica cu pensula, trafaletul sau pistolul. In functie de specificatiile produsului grundul si stratul final se pot da din acelasi material sau pot fi produse diferite.

Daca este necesar aplicati si un strat de protectie impotriva mucegaiului si  insectelor, in special la lemnul cu durabilitate clasa 3-5 ( molid, fag, pin).

In functie de produsul folosit , temperatura si umiditate, acest prim strat trebuie lasat sa se usuce cateva ore.

Aplicarea stratului doi de finisaj

Dupa uscarea primului strat, glaful de lemn  se va slefui , din nou. De aceasta data, slefuirea se va face cu o banda de slefuit avand o granulatie mai fina,240-280. Se va indeparta praful rezultat, se va curata glaful cu o carpa uscata, apoi se va trece la aplicarea celui de al doilea strat de finisaj . Daca nu s-a obtinut culoarea dorita se mai poate aplica inca un strat, dupa uscarea celui de al doilea.

Glaf interior din lemn. Montaj

Pentru montajul glafurilor interioare din lemn stratul suport trebuie sa fie curatat, uscat si protejat impotriva infiltratiilor accidentale.

Aplicarea glafului se face fie prin lipire directa cu adeziv pe stratul suport, care poate fi o placa de gips carton, fie pe un strat de spuma poliuretanica. Nu se recomanda montarea directa pe mortar , decat daca acesta are o umiditate de maxim 2%.